Czy orzechy nerkowca są zdrowe i dlaczego masło orzechowe z nerkowców jest drogie?

Orzechy nerkowca są rodzajem owoców drzewa, które są powszechnie spożywane jako przekąska lub używane jako składnik w różnych przepisach. Chociaż są one ogólnie uważane za zdrowe, istnieje pewna debata na temat tego, czy są one naprawdę korzystne dla Twojego zdrowia. Ten artykuł zbada wartość odżywczą nerkowców i omówi idealne spożycie ich w oparciu o zawartość składników odżywczych.

Możesz być zaskoczony tym, ile orzechów nerkowca powinieneś jeść w ciągu dnia

Dzienne spożycie nerkowców powinno być oparte na ich zapotrzebowaniu na kalorie. Na przykład, ktoś kto potrzebuje 2000 kalorii dziennie, będzie musiał zjeść około 55 gramów (lub 1/3 filiżanki) nerkowców, aby spełnić swoje zalecane spożycie. Ta wielkość porcji zapewnia około 270 kalorii i 7 gramów białka. Chociaż nie ma konkretnych wytycznych dotyczących ilości orzechów i nasion, które osoba powinna spożywać każdego dnia, ogólnie zaleca się, aby stanowiły one ograniczoną część diety ze względu na ich wysoką zawartość tłuszczu. Z drugiej strony nerkowce są doskonałym źródłem witamin i minerałów, w tym miedzi, magnezu i cynku. Zawierają również przeciwutleniacze, które mogą pomóc chronić Twoje komórki przed uszkodzeniami.

Dlaczego masło orzechowe z nerkowców jest drogie?

Istnieje kilka powodów, dla których masło z nerkowców jest drogie. Po pierwsze, większość światowej podaży nerkowców znajduje się w regionach tropikalnych, gdzie koszty pracy są stosunkowo wysokie. Dodatkowo, przetwarzanie surowych nerkowców na masło wymaga specjalistycznego sprzętu, który zwiększa ogólny koszt. Wreszcie, po prostu nie ma tak dużego popytu na masło z nerkowców, jak na inne rodzaje masła orzechowego, takie jak migdałowe czy arachidowe, więc producenci mogą pobierać większe opłaty za porcję bez obawy o utratę sprzedaży. Niezależnie od przyczyny, każdy, kto chce dodać to pyszne smarowidło do swojej spiżarni, powinien być przygotowany na przygotowanie nieco większej ilości gotówki niż w przypadku innych popularnych artykułów spożywczych.